انواع طلاق 

انواع طلاق 

جدایی و طلاق موضوعات پیچیده‌ای هستند که تحت قوانین مختلف در سراسر جهان قرار می‌گیرند. در بسیاری از کشور ها، این مسائل تحت حقوق خانواده یا حقوق مدنی قابل بررسی هستند.

طلاق یک فرآیند حقوقی است که زوجین را از ازدواج خارج می‌کند و آن‌ ها را به حالت مجردی بر می‌گرداند، این امر ممکن است داوطلبانه (درخواست دو طرف) یا اجباری (بر اساس تصمیم دادگاه یا قوانین محلی) باشد.

و زمانی اتفاق می افتد که زوجین احساس کنند به علت تنش و ناسازگاری بینشان استحکام رابطه زناشوییشان از بین رفته است.

این امر شامل توزیع دارایی‌ ها، حق نگهداری از فرزندان و تعیین وضعیت مالی و حقوقی افراد می‌شود.

در حال حاضر، یکی از رایج‌ ترین دعاوی در دادگاه‌ ها بحث طلاق است. البته اینگونه نیست که هر شخصی قصد طلاق کرد، بتواند به آسانی طلاق بگیرد بلکه طلاق تحت شرایط و ضوابطی انجام می‌شود.

در اینجا، به طور کلی در مورد چگونگی جدایی و طلاق بحث می‌کنیم

 

انواع طلاق چیست؟

همانطور که قبل تر توضیح دادیم طلاق به معنای خاتمه دادن زندگی مشترک و روابط عاطفی می‌باشد. انواع طلاق را می‌توان بر اساس درخواست‌ کننده طلاق یا بر اساس امکان رجوع تقسیم کرد.

انواع طلاق با توجه به طرف درخواست کننده به سه قسمت تقسیم میشود:

درخواست از طرف مرد

درخواست از طرف زن

طلاق توافقی

 

درخواست از طرف مرد:

  درخواست طلاق از طرف مرد، به معنای اقدام قانونی مرد برای جدایی از همسر خود است.

در قانون مدنی ایران این امر به طور کامل به نفع مرد در نظر گرفته شده است به این معنی که مرد می‌تواند هر زمان که خواست و با هر شرایطی همسر خود را طلاق دهد.

متن دقیق این قانون در مورد طلاق از طرف مرد این‌گونه نوشته شده است: «مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را داشته باشد».

اولین کاری که مرد برای درخواست طلاق از همسرش باید انجام دهد، ارائه گواهی عدم امکان سازش است و دومین مرحله اثبات عدم امکان ادامه زندگی مشترک برای او در دادگاه است.

مانند دیگر انواع طلاق برای طلاق با درخواست مرد نیز قوانین و مقررات متعددی وجود دارد، از جمله اینکه اگر طلاق از طرف باشد، مدت زمانی به عنوان فرصت پشیمانی او در نظر گرفته می‌شود.

 

طلاق از طرف زن:

در این نوع طلاق، زن بدون رضایت شوهر، تقاضای طلاق می‌کند. در حالی که در عرف و قانون مدنی ایران، حق طلاق به طور ذاتی در اختیار مرد است، زن نیز در شرایطی خاص می‌تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند.

برای این کار، باید دلایل محکمه‌ پسند برای جدایی داشته باشد.

در زمان عقد نکاح، زن می‌تواند شروطی را در عقدنامه درج کند که در صورت تحقق آن ها، حق طلاق به او داده می‌شود.

این شروط که به عنوان شروط دوازده‌گانه معروف هستند.

در شرایطی که ادامه زندگی مشترک برای زن به حدی دشوار باشد که به او ضرر جسمی یا روحی وارد کند، می‌تواند از طریق اثبات عسر و حرج ( به وضعیتی اطلاق می‌شود که ادامه زندگی برای شخص دشوار و طاقت‌ فرسا باشد به گونه‌ای که تحمل آن به طور عادی برای او مشکل باشد) درخواست طلاق کند.

در صورت اثبات هر یک از شرایط ذکر شده در بالا، زن می‌تواند از طریق دادگاه خانواده برای طلاق اقدام کند.

در برخی از موارد نیز زن می‌تواند بدون نیاز به اثبات عسر و حرج درخواست طلاق کند.

به عنوان مثال، اگر شوهر مفقودالاثر شود یا به جرمی محکوم به اعدام شود، زن می‌تواند بدون نیاز به اثبات عسر و حرج، درخواست طلاق کند.

 

طلاق توافقی:

علاوه بر درخواست طلاق از طرف زوجین، نوعی دیگه از انواع طلاق وجود دارد.

طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زن و شوهر به این توافق می‌رسند که باید به زندگی مشترک خود پایان دهند و بر سر تمام مسائل مربوط به جدایی خود از جمله مهریه، جهیزیه، حضانت فرزندان، نفقه، و زمان ملاقات با فرزندان به توافق می‌رسند.

سپس این توافق را به صورت کتبی در سامانه تصمیم ثبت می‌کنند و برای نهایی شدن به دادگاه خانواده ارائه می‌دهند.

طلاق توافقی نسبت به دیگر انواع طلاق به سهولت و سرعت بیشتری انجام می‌شود، و معمولا تنها اثر آن طلاق طرفین است.

لذا اگر زوجین به تمام مسائل مذکور طلاق، به تفاهم برسند، پس از گذراندن جلسات مشاوره در کوتاه تریز زمان ممکن می‌توانند جدا شوند.

 

انواع طلاق بر اساس امکان رجوع

طلاق بر اساس امکان رجوع به دو نوع تقسیم می شود : 

طلاق رجعی

طلاق بائن

 

طلاق رجعی

پس از این که زن و شوهر از یکدیگر جدا می شوند ، در طول مدت عده زن ، مرد می تواند به زن رجوع کند ؛ امکان رجوع در دوران طلاق به این معناست که مرد می‌تواند در زمان عده،  بدون نیاز به عقد جدید، به همسر مطلقه خود رجوع کند و زندگی مشترک را دوباره از سر بگیرند. حق رجوع همواره با مرد است حتی اگر طور دیگری توافق شود.

طلاق رجعی فرصتی برای زوجین فراهم می‌کند تا در تصمیم خود برای جدایی تجدید نظر کنند. در این نوع طلاق، مرد می‌تواند در طول عده به همسر خود رجوع کند و بدون نیاز به عقد جدید، زندگی مشترک را از سر بگیرند. این فرصت می‌تواند به حل اختلافات و حفظ زندگی مشترک کمک کند.

همچنین در طلاق رجعی، زن تا پایان عده از نفقه و تمکین برخوردار می‌شود. این موضوع به حفظ حقوق زن و جلوگیری از تضییع حقوق وی کمک می‌کند.

منظور از عده این است که زن نمی‌تواند بلافاصله پس از اینکه از همسرش طلاق گرفت با مرد دیگری به مدت تقریبی سه ماه ازدواج کند.

 

طلاق بائن

طلاق بائن نوعی از طلاق است که در آن مرد پس از طلاق حق رجوع به زن را ندارد. به عبارت دیگر، پس از ثبت طلاق بائن، امکان رجوع برای مرد وجود ندارد. در مقابل طلاق بائن، طلاق رجعی قرار دارد که در آن مرد در زمان عده می‌تواند به زن رجوع کند.

یعنی در این نوع طلاق دیگر مرد حق رجوع به زن را نداشته و نمی‌تواند بدون عقد مجدد به نزد او و زندگی مشترک بازگردد. این نوع طلاق تحت شروط زیر امکان‌پذیر است:

اگر مرد قبل از دخول با همسرش او را طلاق دهد، طلاق بائن محسوب می شود.

در صورتی که طلاق زمانی واقع شود که زن یائسه شده است.

طلاق خلع و مبارات تا زمانی که زن رجوع به عوض نکرده باشد.

طلاق بائن تحت شرایط دیگری نیز امکان پذیر است و آن زمانی است که سومین طلاق پس از سه ازدواج متوالی واقع شود. به عبارتی دیگر اگر مردی همسرش را سه بار طلاق دهد، در سومین طلاق، طلاق بائن خواهد بود.

نکته ای که در این نوع طلاق وجود دارد این است که در طلاق بائن، زن مستحق نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت نیست.

 

سوالات متداول شما:

 

منظور از سه طلاقه کردن چیست؟

منظور از سه طلاقه کردن، طلاق رجعی است. در طلاق رجعی، مرد می‌تواند در زمان عده به همسر خود رجوع کند و بدون نیاز به عقد جدید، زندگی مشترک را از سر بگیرند.

اما اگر مرد برای بار سوم همسر خود را طلاق دهد، این طلاق بائن نامیده می‌شود و دیگر حق رجوع به همسرش را ندارد. در این حالت، زن برای ازدواج مجدد با شوهر سابق خود، باید با مرد دیگری ازدواج کند و پس از طلاق یا فوت آن مرد، می‌تواند دوباره به عقد همسر سابق خود درآید. لذا به این زن "زن سه طلاقه" یا "محلله" می‌گویند.

 

نه طلاقه کردن به چه معنا است؟

 قانون گذار در ماده ۱۰۵۸ قانون مدنی صراحتا عنوان داشته زن هر شخصی که به نه طلاق که شش تای آن عددی است مطلقه شده باشد بر آن شخص حرام ابدی می شود.

 در نه طلاقه، یعنی زن و شوهری هشت مرتبه با یکدیگر ازدواج نموده اند و هشت مرتبه طلاق گرفته اند و در این میان دو مرتبه هم  زوجه به عقد دو محلل در آمده است. دیگر پس از طلاق نهم زوج و زوجه به یکدیگر حرام ابدی می گردند.

 

سخن پایانی:

طلاق می تواند یک فرآیند پیچیده و استرس زا باشد. داشتن یک وکیل طلاق مجرب در کنار خود می تواند به شما کمک کند تا این فرآیند را تا حد امکان بدون دردسر طی کنید.

همچنین مشاوره با یک وکیل متخصص در امور خانواده می تواند به شما در درک بهتر مراحل قانونی طلاق و حفظ حقوق خود کمک کند.

بنابراین انتخاب وکیل طلاق مناسب یک تصمیم مهم است. وقت بگذارید، تحقیق کنید و مطمئن شوید که وکیلی را انتخاب می کنید که به او اعتماد دارید و می تواند به شما در پیمایش در فرآیند طلاق کمک کند.

اگر به یک وکیل با تجربه و حرفه ای نیاز داشتید، دوستان ما در وکیل وند  می‌توانند به شما کمک کنند.

شما می‌توانید با مشاهده لیست وکلای وکیل وند و مقایسه میان رزومه کاری هر فرد، گزینه مد نظرتان را انتخاب کنید و با خیال راحت مابقی کار را به او بسپارید.

با وکیل وند ۲۴ ساعته و از همه جای دنیا میتوانید به طور آنلاین مشاوره حقوقی دریافت کنید.