اجرای مهریه

اجرای مهریه

 

یکی از چالش های مهم خانم ها در فرآیند طلاق مهریه و دریافت به موقع آن به دلایل مختلف می‌باشد.

مهریه مالی است که به عنوان تعهد مالی مرد در مقابل زن در عقد نکاح تعیین می شود و اجرا گذاشتن مهریه به معنای اقدام قانونی برای وصول مهریه از سوی زوجه است.

در صورتی که مرد از پرداخت مهریه خودداری کند، زوجه می‌تواند با مراجعه به مراجع قضایی یا ثبتی، از مرد مطالبه مهریه خود را کند.

ما در ادامه قصد داریم به جزئیات مهم این موضوع بپردازیم و پیشنهاد می‌کنیم تا اخر همراه ما باشید.

 

انواع مهریه

 

به طور کل دو‌ نوع مهریه از نظر شرط استطاعت وجود دارد:

 

مهریه عندالمطالبه

 

مهریه عندالمطالبه رایج ترین نوع مهریه است و زن هر زمان که آن را مطالبه کند مرد باید آن را بپردازد. در مهریه عندالمطالبه، زن نیازی به اثبات استطاعت مالی مرد ندارد و می‌تواند هر زمان که خواست مهریه خود را مطالبه کند.

در این نوع مهریه مرد ملزم است تا میزان ۱۱۰ سکه حتما پرداخت کند.

 

مهریه عند الاستطاعة

 

مهریه عندالاستطاعه مهریه‌ای است که مرد هر زمان که توانایی مالی داشته باشد ملزم به پرداخت آن است. در مهریه عندالاستطاعه، زن باید استطاعت مالی مرد را اثبات کند. اگر مرد استطاعت مالی نداشته باشد، زن می‌تواند از مراجع قانونی برای مطالبه مهریه خود اقدام کند.

نکته‌ی قابل توجه، این است که در هر دو مهریه مرد توانایی عدم پرداخت و فرار از آن را ندارد، مگر آن که زوجه مهریه خود را ببخشد.

در مهریه عندالمطالبه زن می تواند در صورت عدم پرداخت مهریه مرد را به زندان محکوم کند، در صورتی که در مهریه عندالاستطاعه اگر مرد تمکن مالی داشته باشد و از پرداخت مهریه خودداری کند، زوجه توانایی محکوم کردن وی  به زندان را ندارد و در چنین شرایطی حکم جلب گرفتن برای زوج امری بیهوده و بی معنی تلقی می‌‌شود.

 

مراحل به اجرا گذاشتن مهریه:

 

اجرا گذاشتن مهریه از دو طریق اقدام پذیر است، اولین مورد با مراجعه به اداره ثبت و دومین مورد با رفتن به دادگاه.

●        به اجرا گذاشتن مهریه از طریق ثبت یکی از روش‌های قانونی برای مطالبه مهریه است. در این روش، زوجه ابتدا باید به دفتر ازدواجی که عقد نکاح در آن ثبت شده است، مراجعه کند و تقاضای صدور اجراییه مهریه کند.

دفتر ازدواج پس از بررسی مدارک و احراز شرایط، درخواست زوجه را به واحد اجرای ثبت ارسال می‌کند.

دفترخانه نیز اظهار نامه ای به زوج می فرستد تا ظرف ۱۰ روز به اداره ی ثبت مراجعه کرده و مالی را برای پرداخت مهریه معرفی کند.

●   در روش دوم زوجه نمی تواند مستقیم به دادگاه مراجعه کند و طلب مهریه نماید.

وی باید پس از پشت سر گذاشتن مراحل اول یعنی اداره ثبت و در صورت عدم دریافت مهریه سپس به دادگاه مراجعه کند.

در صورتی که در دادگاه مشخص شود که مرد توانایی پرداخت مهریه را ندارد باید تقاضای اعسار از پرداخت مهریه بدهد. در این صورت مهریه به صورت اقساط به زن پرداخت خواهد شد.

 

قانون قابل اجرا بودن مهریه چیست؟

 

بر اساس ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده، مهریه تا سقف ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن به صورت نقدی یا غیرنقدی، مشمول مقررات ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی است.

یعنی در صورت عدم پرداخت مهریه تا این میزان، زوج می‌تواند به زندان محکوم شود.

اما برای مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه، تنها ملائت زوج ملاک پرداخت است. یعنی زوجه باید توانایی مالی زوج را در پرداخت مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه ثابت کند. در این صورت، اگر زوج توانایی مالی پرداخت مهریه را داشته باشد، باید آن را بپردازد. اما اگر توانایی مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد، زوجه نمی‌تواند او را به زندان بیندازد.

شایان به ذکر است که این امکان برای زوجه وجود دارد که در صورت عدم دریافت مهریه مازاد ۱۱۰ سکه، حکم ممنوع الخروجی زوج را بخواهد؛  اداره اجرای ثبت ممنوعیت و محدودیتی برای ممنوع الخروج کردن مهریه مستند به سند رسمی ندارد.

 

اموال غیر منقول به عنوان مهریه:

 

هر مالی که ارزش اقتصادی داشته باشد و بتوان آن را به عنوان یک دارایی شناسایی کرد، می تواند به عنوان مهریه تعیین شود.

با این حال، برخی از محدودیت ها برای تعیین اموال غیرمنقول به عنوان مهریه وجود دارد.

به عنوان مثال: طبق قانون مدنی ایران، اموال غیرمنقولی که جزو مستثنیات دین محسوب می شوند، نمی توانند به عنوان مهریه تعیین شوند.

منظور از مستثنیات دین اموالی هستند که به طور قانونی از توقیف برای پرداخت دیون معاف هستند چرا که این اموال به دلیل اهمیتی که برای زندگی و معیشت مدیون و افراد تحت تکفل او دارند، از توقیف و فروش مصون هستند.

لذا در صورت وجود مالی غیر از مستثنیات دین، هرگز مهریه را غیر رسمی به نام زوجه انتقال دهد و حتما باید پلاک ثبتی مشخص و معین با جزئیات مثل شماره قطعه در سند ازدواج قید شود.

با توجه به اینکه انتقال سند رسمی دارای مقدماتی برای ثبت و دفاتر اسناد رسمی است و از طرفی دفتر رسمی ازدواج محل انتقال رسمی سند ملک نیست، معمولا تعهد به انتقال به صورت شرط ضمن عقد در سند ازدواج گنجانده می شود یعنی انتقال سند رسمی به آینده موکول می شود.

بدیهی است که زوجه بعدا می تواند در صورت امتناع زوج به انتقال سند از طریق مراجع قضایی احقاق حق کند. دادگاه محل وقوع ملک غیر منقول، موظف به رسیدگی است حتی اگر زوج یا زوجه در شهر دیگری سکونت داشته باشند.

نکته: اگر ملک مورد نظر به نام زوج نیست حتما امضای صاحب ملک را اخذ نمایید.

در ادامه به برخی سوالات پر تکرار شما می‌پردازیم.

 

گرفتن مهریه در عقد موقت امکان پذیر است؟

 

پاسخ: بله، در عقد موقت نیز مانند عقد دائم، مهریه حق مسلم زن است و مرد موظف به پرداخت آن می‌باشد. لذا زوجه چه در مدت نکاح باشد و چه تمکین ،حق مطالبه مهریه از زوج را دارد.

در صورتی که مرد از پرداخت مهریه امتناع ورزد، زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه یا اداره ثبت، مهریه خود را مطالبه کند

 

آیا در طول زندگی مشترک امکان دریافت مهریه و به اجرا گذاشتن آن وجود دارد؟

 

پاسخ: گرفتن مهریه بدون طلاق بی تردید امکان پذیر است و مهریه یک حق مالی است که به محض وقوع عقد نکاح، بر عهده مرد قرار می‌گیرد و زن مالک آن می‌شود.

بنابراین، زن می‌تواند در هر زمان که بخواهد، مهریه خود را مطالبه کند، چه در طول زندگی مشترک و چه پس از طلاق.

البته به شرطی این امکان وجود دارد که مهریه از نوع عندالمطالبه باشد.

اما اینکه این امر به صلاح زندگی مشترک است یا خیر، موضوع دیگری است که تشخیص آن با زوجه است.

 

سخن پایانی:

در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره حقوقی در زمینه مهریه دارید، یا قصد دارید برای مطالبه مهریه از همسرتان اقدام کنید، توصیه می‌شود در اولین فرصت با یک وکیل مهریه متخصص مشورت کنید.

چرا که داشتن یک وکیل مهریه خبره می تواند به زنان کمک کند تا حقوق خود را در زمینه مهریه حفظ کنند و به آنها اطمینان دهد که در طول فرآیند مطالبه مهریه حمایت می شوند.

ما در این راستا گروه متخصص و با تجربه ی وکلای وکیل وند را به شما پیشنهاد می‌دهیم

همچنین شما می‌توانید در صورت عدم دسترسی حضوری، به صورت آنلاین و ۲۴ ساعته با وکلا در ارتباط باشید و با بررسی سابقه درخشان وکلا در پرونده های مشابه با خیالی آسوده پرونده ی خود را به آن ها بسپارید.