برخورد قانونی با خودروی مزاحم مقابل ملک | طرز شکایت

پارک اتومبیل در مقابل ملک یا منزل سایرین از جمله مباحث پرتکرار در میان افراد است که همیشه موضوع اکثر شکایات و دعاوی مدنی و گاها کیفری بوده است. 

شکایت از اتومبیل پارک شده در مقابل منزل به لحاظ قانونی امکان‌پذیر بوده و در صورتی که شخصی از عمد و با علم به این مسئله که پارک کردن وی روبه‌روی پارکینگ منزل از رفت و آمد ممانعت به وجود می‌آورد، باز هم به پارک اتومبیل خود در مقابل منزل دیگری اقدام کند، مرتکب تخلف گردیده است. 

پارک خودرو هم در شهرهای بزرگ و هم در شهر‌های کوچک به یک موضوع حاشیه‌ساز برای افراد تبدیل شده است. در جامعه امروزی و عصر تکنولوژی عدم استفاده از اتومبیل امری غیرممکن بوده و خودرو تبدیل به یکی از کالاهای ضروری و اساسی زندگی افراد شده است.

در ادامه این نوشتار تصمیم داریم به بررسی با خودروی مزاحم جلوی ملک چه برخورد قانونی می‌توان کرد بپردازیم. با ما همراه باشید.

چه حق و حقوقی نسبت به اطراف ملک مان داریم؟

از گذشته‌های دور گفته‌اند چهار دیواری اختیاری. در قانون مدنی ما نیز بیان شده است که مالک از هر محلی که چهار دیوار دورتادور زمین منزل خود کشیده شده است، به هر ارتفاعی که بالا برود و به هر عمقی که پایین برود، حق تصرف خواهد داشت.

به این مفهوم که مالک آن بوده و هیچ کس، نه شخص حقیقی و نه حقوقی یا ارگانی حق ندارد به حقوق شخصی دیگران تجاوز کند. لیکن خط قرمز این محدوده همان میزانی است که دیوار به پایان می‌رسد؛ به این معنی که «اینجا کوچه ما است، زیر پنجره خانه ما است، مقابل مغازه ما است» و از این قبیل بهانه‌ها هیچ یک موجه نخواهد بود که فرد خود را صاحب زمین‌های اطراف منزل یا مغازه بداند و برای آن تعیین تکلیف کرده و مانع از پارک کردن خودروهای دیگر شود.

حتی امکان دارد شخصی با زرنگ بازی مبلغی را تحت عنوان جریمه قرار دادن قسمتی از زمین ملک خود برای پارکینگ به شهرداری پرداخت کرده باشد و در ازای آن از شهرداری حق پارک کنار خانه را دریافت کرده باشد که این هم عملی غیرقانونی و برای سایرین قابل پیگیری خواهد بود.

البته در این مورد استثنائاتی هم وجود دارد.

تبصره اول: کوچه‌های بن بست یا هر آنچه که از آن در قانون تحت عنوان معابر مسدود ذکر گردیده است. در صورتی که شما در یک کوچه بن بست سکونت دارید، کل فضای داخل کوچه حق شما و همسایگان خواهد بود؛ به این معنی که افرادی که به ساختمان‌های آن کوچه دسترسی یا حق عبور دارند. به منظور رسمی کردن این موضوع نیز با همسایگان یک نامه تنظیم کرده و با تقدیم آن به شهرداری سایرین را از پارک کردن خودرو داخل کوچه شما منع می‌کنید.

تبصره دوم: مقابل درب پارکینگ: این قسمت از معابر عمومی نیز موارد اذن در انتفاع است. یعنی چی؟ به این معنی که چنانچه بخش ورودی پارکینگ مسدود باشد، شما امکان استفاده از پارکینگ خود را نداشته و نمی‌توانید وارد منزل شوید؛ بنابراین نسبت به آن حق خواهید داشت. پارک کردن در آن محل ممنوع بوده و ایجاد مزاحمت به شمار می‌رود.

آیا پارک خودرو مقابل درب منزل جرم محسوب می‌شود؟

پارک خودرو مقابل درب منزل به خصوص درب پارکینگ مصداق کامل مزاحمت است.

قانون‌گذار در قانون، مزاحمت را تعریف نکرده است ولی از محتوای کلام وی در ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی می‌توان تعریف مزاحمت را چنین بیان داشت:

« دعوای مزاحمت عبارت است از: دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیرمنقول، درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را می‌نمایدکه نسبت به متصرفات او مزاحم است بدون اینکه مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد .»

حال با در نظر گرفتن توضیحات فوق آیا می‌توان از شخصی که خودروی خود را مقابل ملک دیگری پارک کرده است و با این کار برای ساکنان آن ملک ایجاد مزاحمت کرده است در محاکم اقامه دعوا کرد یا خیر  به بیانی دیگر با خودروی مزاحم جلوی ملک چه برخورد قانونی می‌توان کرد؟

همانگونه که می‌دانید به صورت کلی دعاوی به دو نوع حقوقی و کیفری تقسیم‌بندی شده‌اند. در دعاوی کیفری مقصود مجازات بوده و احقاق حق تضییع شده از اهداف دعاوی حقوقی است. حال بایستی بدانیم که مزاحمت در کدام‌یک از دسته‌های مذکور قرار می‌گیرد.

آیا مزاحمت جرم محسوب می‌شود؟

در جواب این سوال ابتدا می‌بایست به تعریف جرم بپردازیم. در ماده ۲ قانون مجازات اسلامی قانون‌گذار جرم را چنین تعریف نموده است:

«هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات پیش بینی شده است جرم محسوب می‌گردد.»

با در نظر داشتن مواد قانونی و به خصوص قانون مجازات اسلامی، در هیچ ماده‌ای بیان نشده است که قانون‌گذار در آن مزاحمت پارکینگ را جرم دانسته باشد.

از این رو با تدقین به ماده ۲ قانون مجازات اسلامی و اصل تفسیر مضیق از قوانین جزایی متوجه خواهیم شد که مزاحمت به صورت مطروحه در این مسئله جرم محسوب نشده و دادگاه به شکایات با عنوان مزاحمت، رسیدگی نخواهد کرد و اقدام به صدور قرار منع تعقیب می‌نماید.

در قانون استثنائاتی به منظور مزاحمت و ممانعت وجود دارد که به اشتباه عده‌ای آن را مستند جرم مزاحمت تلقی می‌کنند.

بر اساس ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی: « هر کس به وسیله صحنه‌سازی از قبیل پی‌کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت‌بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و‌ زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگل‌ها و مراتع ملی شده، کوهستان‌ها، باغ‌ها، قلمستان‌ها، ‌منابع آب، چشمه‌سارها، انهار طبیعی و پارک‌های ملی، تاسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت‌های وابسته به دولت یا شهرداری‌ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث‌ باقیه که برای مصارف عام‌المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی‌حق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا‌ بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات 1 ماه تا 1 سال حبس محکوم می‌شود.

 دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.

تبصره ۱) رسیدگی به جرائم فوق‌الذکر خارج از نوبت به عمل می‌آید و مقام قضایی با تنظیم صورت ‌مجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد.

تبصره ۲) در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد، مدعی می‌تواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.»

در ماده مذکر موضوع مزاحمت اموال عمومی و دولتی بوده و شامل اموال شخصی افراد نمی‌شود و در صورت اصل عدم تفسیر گسترده، قوانین ماهوی جزایی امکان تشریح بیشتر این موضوع وجود نداشته و نمی‌توان به اموال شخصی افراد نیز سرایت داد.

به‌طور کلی مزاحمت جرم است و در ادامه بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد.

دعوای حقوقی مزاحمت از حق

ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص دعوای مزاحمت حکم مقرر کرده و برای شخصی که در بهره‌گیری از ملک خود دچار زحمت شده، حق مراجعه به دادگاه را به رسمیت شناخته است.

دعوای مزاحمت به معنای  دعوایی است که بر اساس آن متصرف مال غیرمنقول تقاضای ممانعت از مزاحمت فردی را دارد که نسبت به متصرفات وی ایجاد مزاحمت کرده است بدون آنکه مال را از تصرف مالک خارج نموده باشد.

شخصی که از جانب فرد دیگری مورد مزاحمت قرار گرفته است حق دارد در صورت وجود شرایط دعاوی تصرف که به شرح زیر است با تسلیم دادخواست به دادگاه حقوقی تقاضای رفع مزاحمت کند:

  • دنباله سبق تصرف
  • عدم خروج مال از سلطه سابق
  • ایجاد مزاحمت

طرح شکایت کیفری پارک خودرو جلوی ملک دیگری و ایجاد مزاحمت از این طریق

شخصی که علیه شخص دیگر طرح شکایت حقوقی با عنوان ایجاد مزاحمت نموده و قاضی دادگاه حکمی مبتنی بر رفع ایجاد مزاحمت صادر کرده است در شرایطی که مجددا از جانب همان فرد تحت مزاحمت قرار بگیرد (پارک مجدد خودرو جلوی ملک) حق دارد به موجب ماده ۶۹۳ قانون مجازات اسلامی، به شکایت کیفری اقدام کند که علاوه بر رفع مزاحمت مجازات شخص مزاحم حبس از6 ماه تا 2 سال خواهد بود.
بر اساس ماده ۶۹۳ قانون مجازات اسلامی: « اگر کسی به‌ موجب حکم قطعی محکوم به خلع‌ ید از مال غیرمنقولی یا محکوم به رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق شده باشد، بعد از اجرای حکم مجدداً مورد حکم را عدو‌اناً تصرف یا مزاحمت یا ممانعت از حق نماید علاو‌ه‌ بر رفع تجاو‌ز به حبس از 3 ماه تا 1 سال محکوم خواهد شد.»
همانگونه که در متن ماده صراحتا بیان شده است، صدور یک حکم قطعی از دادگاه الزامی بوده و حتما باید حکم اجرا گردد و مجددا فرد محکوم اقدام به ایجاد مزاحمت به حق محکوم‌ له کند (در اینجا مقنن برای اعتبار بخشیدن به آرا حقوقی در دعاوی تصرف اقدام به تدوین این ماده کرده است)، شخص حق دارد با همراه داشتن حکم محکومیت متهم که پیش از این در دادگاه صادر گردیده است و با در اختیار داشتن دلایل دیگری همچون تهیه عکس، تنظیم استشهادیه محلی و یا صورت‌مجلس پلیس ۱۱۰ و راهنمایی و رانندگی که اثبات کننده ایجاد مزاحمت دوباره است به دادسرای محل وقوع مراجعه کرده و نسبت به اقامه دعوای کیفری اقدام کند.

تحت چه عنوانی از پارک خودرو مقابل ملک می‌توان شکایت کرد؟

در شرایطی که اتومبیلی به طور دائم مقابل درب پارکینگ خانه شما پارک شده است و با وجود اخطار و راه‌های مسالمت آمیز، شخص همچنان به پارک خودروی خود ادامه می‌دهد، شما می‌بایست با گرفتن عکس از اتومبیل پارک شده طی ساعات گوناگون و تقدیم آن به محاکم قضایی اثبات کنید که خودروی مذکور طی ساعات طولانی مدت و مستمر اقدام به پارک جلوی پارکینگ شما کرده است.
در دادسرا شما تحت عنوان ایجاد مزاحمت و ممانعت از حق، خواهید توانست از شخص مورد نظر طرح شکایت کرده و کلیه محاکم قضایی مکلف هستند در خصوص شکایت مزاحمت و ممانعت از حق شما رسیدگی به عمل آورند.

شکایت از خودرو مزاحم با شماره پلاک به چه صورت است؟

ممکن است در پاره‌ای از موارد شاکی فرد مزاحم را مورد شناسایی قرار داده و از مشخصات او اطلاعاتی کسب کند که در این شرایط به آسانی امکان طرح شکایت کیفری در دادسرا علیه فرد مزاحم وجود دارد. با وجود این در برخی موارد هم امکان دارد شاکی راننده خودروی مزاحم را شناسایی نکند اما قصد اقامه دعوا داشته باشد.
در چنین شرایطی، می‌توان از طریق پلاک خودروی شخص مزاحم طرح شکایت کرد و در حقیقت با گزارش پلاک خودروی مزاحم می‌توان از مقامات قضایی تقاضا داشت که مشخصات شخصی که با خودرو ایجاد مزاحمت کرده است استعلام گردد تا او در دادگاه حضور یابد و قابل مجازات باشد و حتی امکان دارد باعث توقیف خودرو گردد.
به منظور شکایت از خودروی مزاحم جلوی ملک از طریق شماره پلاک می‌بایست مشخصات شاکی اعم از نام و نام خانوادگی، نام پدر و آدرس محل سکونت او در دادخواست درج گردد. موضوع شکایت را هم بایستی ایجاد مزاحمت با خودرو عنوان کرد. در بخش مشتکی عنه هم بایستی عنوان «مجهول» درج شود و درخواست شود که مشخصات شخص مزاحم به کمک استعلام پلاک خودروی او مشخص گردد.
شرح شکایت و نوع مزاحمت راننده خودرو می‌بایست به طور جزیی ذکر شود و زمان آن نیز مشخص شود. علاوه بر این همانطور که در بخش‌های قبلی بیان کردیم می‌بایست ادله و شواهدی که شاکی با استناد به آنها تصمیم به اقامه دعوا دارد مانند گرفتن عکس و... به طور دقیق در دادخواست ذکر گردد که این مسئله در اثبات تخلف و ایجاد مزاحمت خودرو تاثیر به سزایی دارد.

تماس با راهنمایی و رانندگی به منظور رفع مزاحمت 

اگر کسی در مقابل ساختمان‌ها پارک کند و به این طریق برای آنها مزاحمت ایجاد کند، مالک می‌تواند به منظور رفع مزاحمت با پلیس راهنمایی و رانندگی تماس بگیرد. 
به موجب ماده ۱۶۳ آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی: «ایستادن یا توقف وسایل‌ نقلیه در محل ‌های زیر ممنوع است:
    •  پیاده‌رو و گذرگاه پیاده.
    • مقابل ورودی خیابان‌ ها و جاده ‌ها و کوچه‌ ها یا ورودی و خروجی اتومبیل روی ساختمان‌ها.
    • داخل تقاطع.
    • در فاصله 15 متری میدان یا تقاطع یا سه‌ راه‌ها یا تقاطع راه ‌آهن.
    • در فاصله 15 متری شیرهای آب آتش ‌نشانی و شیرهای آب نصب شده در راه‌ها.
    • در فاصله 15 متری اطراف چراغ‌ های راهنمایی و رانندگی و یا محل‌ هایی که توقف وسایل‌ نقلیه مانع دید علایم راهنمایی و رانندگی بشود.
    • از ابتدا تا انتهای پیچ‌ها.
    • در فاصله 15 متری ورودی و یا خروجی مراکز آتش‌ نشانی، پلیس و بیمارستانها و فوریت‌های پزشکی.
    • کنار وسایل نقلیه‌ای که خود متوقف می‌باشند (توقف دوبله).
    • روی پل‌ها و درون تونل‌ها و معابر در ارتفاع.
    • در خیابان‌هایی که پیاده‌ رو آن قابل عبور نبوده و پیادگان مجبورند از بخشی از سواره‌رو عبور کنند.
    • در ایستگاه‌های وسایل نقلیه همگانی و حریم آنها که با علایم راهنمایی و رانندگی مشخص است.
    • در محل‌هایی که علایم راهنمایی و رانندگی مانند تابلوهای توقف ممنوع و یا ایستادن ممنوع و یا خط‌ کشی‌های شطرنجی در سطح تقاطع و یا معابر نیز دلالت بر ممنوعیت توقف نماید.
    • در هر نقطه از معابر در حال تعمیر، شستشو و تعویض روغن و نیز در طول مسیرهای ویژه اتوبوس و دوچرخه و همچنین در طول مسیر و خط‌ های عبور آزادراه‌ها.
    •  در جاهایی که دستگاه توقف ‌سنج (پارکومتر) نصب شده و یا توقف با کارت پارک یا انواع دیگر تجهیزات توقف ‌سنج با علایم مشخص ‌کننده، مجاز می‌باشد، به‌علت پرداخت نکردن هزینه توقف و یا نداشتن کارت پارک مجاز و یا پایان زمان توقف.
    • در محل توقف اختصاصی معلولین و جانبازان.
تبصره ـ مراجع مسئول موظفند هنگام استفاده از پارکومتر، کارت پارک و مشابه آنها و همچنین در محل‌هایی که تابلوهای ایستادن ممنوع، توقف ممنوع و حمل با جرثقیل و مانند آن نصب می‌نمایند، به وسیله تابلو مستطیل شکلی در زیر تابلوهای یاد شده زمان‌های ممنوعیت توقف و حمل با جرثقیل را اعلان کنند.»
در موارد فوق پلیس راهنمایی نیز خودروی مزاحم را به پارکینگ انتقال می‌دهد. این امر ملزم به رعایت هیچ شرطی نیست و پلیس راهنمایی بدون تحقیق و در سریع‌ترین زمان ممکن خودرو را به پارکینگ انتقال می‌دهد.

چگونگی رسیدگی به شکایت از پلاک خودروی مزاحم جلوی ملک

در رابطه با مرجع رسیدگی به شکایت از خودروی مزاحم توسط شماره پلاک، بایستی بگوییم که صلاحیت رسیدگی با دادسرای محل وقوع جرم مزاحمت است. بر این اساس شاکی این امکان را دارد که از طریق رجوع به یکی از شعب دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شهر مربوطه، شکایت مزاحمت خود را به روش الکترونیکی ثبت نماید.
دادسرا بعد از انجام یک‌سری تحقیقات اولیه در رابطه با خودروی مزاحم و مشخص شدن متشاکی، چنانچه ادله تقدیم شده را کافی بداند، پرونده را به دادگاه ارسال کرده و سپس، احضاریه دادگاه به متشاکی مزاحم خودرو ابلاغ خواهد شد که در دادگاه حضور به عمل رساند و دفاعیات خود را بیان کند. دادگاه مراحل رسیدگی به خودروی مزاحم جلوی ملک را انجام می‌دهد.
در شرایطی که عمل متشاکی و اقداماتی که صورت داده است، به عنوان یکی از اعمال مجرمانه شناخته شود که در قانون جرم انگاری شده باشد، قاضی بعد از اثبات مورد، مجازات متهم را مجازات متناسب با جرم محکوم خواهد کرد. در این خصوص لازم است بدانید که ضمن شکایت از پلاک خودروی مزاحم جلوی ملک بایستی دلایل و مدارک قانونی کافی از جمله تنظیم استشهادیه محلی موقع طرح شکایت تسلیم گردد.