مراحل اخذ سند مالکیت المثنی چیست؟ | سند مالکیت تجدیدی چه سندی می باشد؟

آیا خدشه یا فقدان سند مالکیت باعث دردسر صاحب آن خواهد شد؟

از جمله آثار حقوقی حال حاضر که به ثبت املاک مربوط می شود، سند مالکیت و سند تجدیدی است. سند مالکیت اهمیت بسیار زیادی داشته و در واقع هویت مالک را مشخص می کند. در صورت گم شدن سند یا از بین رفتن آن امکان گرفتن سند المثنی وجود دارد. اما سند تجدیدی در صورتی صادر می شود که یک ملک به بیشتر از یک سند نیاز داشته باشد. سند تجدیدی هم قوانین مربوط به خود را داشته و اهمیت بسیار زیادی دارد. 

به هر حال امروز در این مقاله تصمیم داریم شما را با مسائل مربوط به سند مالکیت المثنی و سند تجدیدی آشنا سازیم. همراه ما باشید!

سند مالکیت المثنی چیست؟

همانطور که در بالا گفته شد سند مالیک از اسناد مربوط به املاک بوده و در صورتی که گم شود فرد می تواند المثنی آن را بگیرد. به هر دلیلی امکان از بین رفتن سند مالکیت وجود دارد، برای مثال سند می تواند در اثر آتش سوزی کاملا سوخته و از بین رفته باشد. در چنین حالتی مالک با مراجعه به اداره ثبت منطقه خود می تواند برای صدور سند مالکیت المثنی تقاضا بدهد. 

به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران اگر سند مالکیتی مفقود شده یا به سرقت رود، فرد می تواند از طریق مرجع قضایی برای یافتن آن اقدام نماید. اما در صورتی که فرد نتواند با مراجعه به مرجع قضایی کاری از پیش ببرد و سند خود را پیدا کند، باز هم در صورت مراجعه به دفتر اسناد سند المثنی برای او صادر می شود. 

البته برای صدور مجدد سند مفقود شده یا از بین رفته مالک سند باید درخواست خود را به صورت کتبی به اداره ثبت اسناد تحویل دهد. همچنین به همراه درخواست کتبی باید استشهادیه ای هم جمع آوری کرده و زیر آن استشهادیه را سه نفر امضا کنند. بهتر است بدانید که امضاء شهود باید از سمت یک دفتر اسناد رسمی گواهی شده و سپس آن را برای دریافت سند مالکیت المثنی به اداره ثبت اسناد تحویل دهند. 

مراحل دریافت سند مالکیت المثنی

قبل از هر چیز برای دریافت سند المثنی باید یک آگهی در روزنامه متنشر شود. مطالبی که در روزنامه نگارش می شوند به شرح زیر است:

  • باطل شدن سند مالکیت المثنی
  • مفاد مربوط به سند المثنی
  • مدارک مورد نیاز برای صادر کردن سند مالکیت المثنی
  • یک نمونه فرم در خواست سند مالکیت المثنی

پس از آن برای دریافت و صدور سند مالکیت المثنی باید مراحل زیر را به ترتیب دنبال کرد:

  • دریافت برگ های استشهادیه از بخش حسابداری اداره ثبت 
  • پر کردن فرم استشهادیه محلی
  • مراجعه به یک دفتر اسناد رسمی برای گواهی امضاء شهود در زیر استشهادیه
  • ارائه درخواست به همراه استشهادیه به اداره ثبت اسناد و پرداخت هزینه های مربوط به منتشر کردن آگهی

چگونگی اخذ سند مالکیت المثنی

پس از آن که مالک سند گم شده تقاضانامه کتبی خود را به همراه استشهادیه به اداره ثبت اسناد تقدیم کرد، باید به منظور ثبت این مسئله در دفتر املاک اقدام نماید. 

پس از آن بخشنامه ای از سوی دفتر املاک به دفاتر اسناد رسمی فرستاده شده و ضمن این بخش نامه خواستار انتشار آگاهی در طی یک هفته هستند. قبل از ارسال درخواست انتشار آگهی باید هزینه های مورد نیاز پرداخت شده و پس از آن آگهی به اداره کل ارشاد اسلامی منطقه اعلام می شود. البته اداره کل ارشاد اسلامی منقطه به واسطه چاپ شدن آگهی در یک روزنامه کثیر الانتشار یا روزنامه هایی که آگهی ثبتی چاپ می کنند، از آگهی مطلع خواهد شد.  

بعد از انجام این مراحل پرونده برای ضبط به شعبه بایگانی منطقه ارسال و به خواهان پرونده وقت بعدی جهت مراجعه به شعبه بایگانی داده می شود. متقاضی پرونده می تواند در زمان تعیین شده برای پیگیری به اداره ثبت اسناد مراجعه نماید. 

اگر بعد از بررسی های مورد نظر و همچنین صدور گواهی در دفتر بازداشتی به منظور بازداشت یا عدم بازداشت، اعتراضی به پرونده و آگهی وارد نشود. بعد از ده روز دفتر اسناد سند المثنی را صادر می کند. 

موارد منتشر شده در روزنامه

در صورت مفقودی سند باید قبل از اقدام به دریافت سند المثنی آگهی گم شدن آن در یک روزنامه کثیرالانتشار به چاپ برسد. برای این آگهی هم باید مواردی که در زیر به آن ها اشاره می کنیم چاپ شوند:

  • مشخصات فردی مالک سند مانند نام و نام خانوادگی
  • شماره پلاک ثبتی ملک و آدرس دقیق آن
  • شرحی کوتاه از نحوه گم شدن یا از بین رفتن سند مالکیت
  • ذکر تمام معاملات انجام شده با سند ثبتی و اظهار نامه های مالک در سند مالکیت

در صورتی که فردی نسبت به آگهی منتشر شده اعتراضی داشته یا آن که سند اصلی مالکیت در اختیار او باشد، باید در طی مهلت ده روزه ای که بعد از انتشار آگهی اختصاص شده به اداره ثبت منطقه مربوطه مراجعه کند. ضمن مراجعه فرد باید سند رسمی مالکیت را هم برای اعلام اعتراض همراه داشته باشد.

اما در صورتی که در مهلت ده روزه مقرر شده هیچ گونه اعتراضی به انتشار آگهی صورت نگیرد، یا حتی فردی بدون داشتن سند مالکیت اعتراض کند، از نظر مرجع قضایی اعتراض او مورد قبول واقع نشده و رد خواهد شد. بر همین اساس طبق مقرارت و قوانین مربوط به این مسئله سند مالکیت المثنی صادر می شود.

سند مالکیت تجدیدی چیست؟

اگر یک ملک به سند دیگری علاوه بر سند اصلی خود نیاز داشته باشد، آن سند دیگر را سند تجدیدی می نامند. در سند تجدیدی تمام مشخصات ملک همان طور که در سند اصلی قید شده طبق مقرارت نوشته می شود. صدور این نوع سند هم توسط دفاتر سند املاک انجام می گیرد. 

در چه مورادی سند تجدیدی صادر می شود؟

همانطور که اشاره کردیم سند تجدیدی تنها تحت مقرارت خاصی صادر شده و شرایطی دارد. در ادامه مسائلی که باعث صدور سند تجدیدی می شود را بررسی می کنیم.

  • در صورتی که صفحات انتقال سند به علت نقل و انتقال زیاد ملک پر شده باشد، سند تجدیدی صادر می شود.
  • اگر بخواهید قسمتی از ملک خود را به فردی دیگری بدهید باید سند تجدیدی بگیرید. برای مثال اگر سند ملکی به صورت 6 دانگ به نام شما بوده باشد و حال بخواهید سه دانگ از آن ملک را به فرد دیگری واگذار کنید، سند 6 دانگ از شما گرفته شده و به جای آن دو سند 6 دانگ برای شما صادر می شود. 
  • اگر مالک ملکی فوت کند و آن ملک به عنوان ارث به دیگر وارثین برسد، برای هر ورثه طبق قدرالسهمشان سند تجدیدی صادر می شود. البته که سند 6 دانگ مربوط به فرد متوفی اخذ خواهد شد.
  • در صورت وجود وصیت تملیکی، و به موجب فوت موصی فردی که به عنوان موصی له در وصیت آورده شده با ارائه درخواست و مدارک لازم می تواند بر اساس وصیت نامه سند مالکیت تجدیدی بگیرد. 

سخن آخر

سند مالکیت المثنی و سند مالکیت تجدیدی هر دو جزو آثار حقوقی مربوط به دفاتر ثبت املاک بوده و در قوانین جهموری اسلامی ایران قوانین سرسختانه ای برای آن در نظر گرفته شده است. بر اساس این قوانین افراد متقاضی می توانند نزد مراجع قضایی احقاق حق کنند.