مجازات تهمت زدن به همسر | تهمت هرزگی به زن چه مجازاتی دارد

  • صفحه اصلی
  • مقالات
  • مجازات تهمت زدن به همسر | تهمت هرزگی به زن چه مجازاتی دارد
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
مجازات تهمت زدن به همسر | تهمت هرزگی به زن چه مجازاتی دارد

مجازات تهمت زدن به همسر | تهمت هرزگی به زن چه مجازاتی دارد

مجازات تهمت زدن به همسر - جرم تهمت زدن به همسر - جرم قذف - جرم فترا - حبس و شلاق حدی - نحوه شکایت از جرم تهمت زدن به همسر - طرح شکواییه - دادگاه های کیفری - عمل قبیح

تام کروز
جرم تهمت زدن به همسر در چند حالت صورت خواهد گرفت؟

در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم مجازات تهمت زدن به همسر چیست؟ با ما همراه شوید.

دولت‌ ها همیشه در تلاشند تا بتوانند با در نظر داشتن شرایط و جوانب مختلف، نظم و امنیت را در جامعه برقرار سازند. در همین راستا بسیاری از اعمال افراد که به نوعی برای دیگران آسیب زننده باشد جرم انگاری شده و برای آن مجازات نیز در نظر گرفته می ‌شود. تهمت زدن نیز یکی از اعمالی است که بسیاری از افراد آن را جرم تلقی نمی‌کنند اما بر خلاف تصور عموم می‌توان آن را از طریق مراجع قانونی پیگیری نمود.

منظور از جرم تهمت و افترا چیست؟

در درگیری ‌های خانوادگی یا دعاوی سیاسی، افراد به منظور تحت فشار قرار دادن طرف مقابل یا انتقام جویی از وی اقدام به تهمت زدن می ‌کنند. ماده 697 قانون مجازات اسلامی نیز در تعریف این که جرم تهمت زدن چیست، مقرر می دارد:

 "هر کس، به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جراید یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر، به کسی، امری را‌ صریحا، نسبت دهد یا آن‌ ها را منتشر نماید که مطابق قانون، آن امر، جرم محسوب می ‌شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید، جز در مواردی که‌ موجب حد است، به جزای نقدی درجه شش، محکوم خواهد شد  "

بر همین اساس صرف این که کسی، با صراحت تمام به طور شفاهی یا کتبی، یک فعل مجرمانه را به دیگری نسبت دهد و نتواند آن را ثابت نماید، برای تحقق جرم تهمت زدن، کافی است.

جرم تهمت زدن به همسر

همانطور که به آن اشاره شد در درگیری ‌های خانوادگی نیز امکان وقوع جرم افترا و تهمت وجود دارد. مثلا در زندگی زناشویی نیز ممکن است مرد اعمالی را به زن نسبت دهد و به عبارتی به وی تهمت بزند. البته این جرم را می ‌توان به دو حالت تقسیم نمود که شامل:

افترا

حالت اول زمانی است که مرد به همسر خود تهمت می‌ زند که با فرد دیگر رابطه نامشروع برقرار نموده است. رابطه نامشروع شامل مواردی همچون بوسیدن، گرفتن دست، هم آغوشی، ارتباطات کلامی و رفتاری عاشقانه و مواردی از این قبیل است که در صورت اثبات این ادعا برای زن مجازات در نظر گرفته خواهد شد.

قذف

اما حالت دوم در جرم افترا و تهمت زمانی است که مرد همسر خود را متهم به برقراری رابطه زنا می‌کند. تفاوت رابطه نامشروع و زنا در این است که در زنا رابطه جنسی اتفاق افتاده است که مجازات آن برای زن در صورت اثبات ۸۰ ضربه شلاق حدی است.

ارکان جرم تهمت به همسر

برای این که یک جرم محقق شود و در دادگاه نیز به آن رسیدگی شود نیازمند سه رکن قانونی، مادی و معنوی است. جرم تهمت و افترا نیز از این قاعده مستثنی نیست که در مورد ارکان آن باید چنین گفت:

رکن قانونی جرم تهمت به همسر

رکن قانونی به این معناست که برای جرم محقق شده در قانون نیز مجازات در نظر گرفته شده باشد که در ماده 697 تا 700 قانون مجازات اسلامی برای جرم تهمت و افترا مجازات درنظر گرفته شده است.

رکن مادی جرم تهمت به همسر

منظور از رکن مادی جرم، اقداماتی است که مرتکب برای تحقق جرم انجام می ‌دهد. به عنوان مثال در جرم تهمت و افترا اگر فردی وسایل ارتکاب جرم را در خانه یا محل کار یا خودروی همسرش مخفی کند تا از این طریق طرف مقابل خود را مجرم تلقی کند رکن مادی اتفاق افتاده است.

رکن معنوی جرم تهمت به همسر

از دیگر ارکان تحقق جرم تهمت به همسر، رکن معنوی آن است که منظور از آن قصد و سوء نیتی است که مرتکب هنگام تحقق جرم دارد اما اگر فردی بر اثر یک اشتباه جرمی را به همسر خود نسبت دهد مجازات نخواهد شد زیرا هدف ضرر رساندن را به همسر خود نداشته است.

حکم تهمت زدن به همسر چیست؟

اگر مرد یا زن به همسر خود ارتکاب عملی مجرمانه را نسبت دهد اما نتواند آن را در دادگاه اثبات کند طبق ماده 697 قانون مجازات اسلامی به جزای نقدی درجه شش یعنی مبلغ بیش از هشتاد میلیون (۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا یکصد و هشتاد میلیون (۱۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال محکوم خواهد شد.

همچنین در صورتی که فردی آلات و اَدَو‌ات جرم یا اشیایی را که یافت‌ شدن آن در تصرف یک نفر موجب اتهام او می‌ گردد بدون اطلاع آن شخص در منزل یا محل کسب یا جیب یا اشیایی که متعلق به او‌ست بگذارد یا مخفی کند یا به‌ نحوی متعلق به او قلمداد نماید و در اثر این عمل شخص مزبور تعقیب گردد، پس از صدو‌ر قرار منع تعقیب و یا اعلام برائت قطعی آن شخص، مرتکب به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه و یا تا (۷۴) ضَربه شلاق محکوم می‌ شود.

نحوه شکایت از جرم تهمت زدن توسط همسر

یکی از سوالاتی که ممکن است برای اشخاصی که به آن ها تهمت رابطه نامشروع یا زنا داده می شود به وجود بیاید نحوه شکایت از جرم تهمت زدن به همسر است. در جواب باید گفت به این جرم همانند جرایم دیگر رسیدگی خواهد شد و در نهایت فرد آسیب ‌دیده می ‌تواند به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و از مرتکب این جرم شکایت کند. البته ارائه یک نمونه شکواییه جهت شکایت از جرم تهمت و افترا لازم خواهد بود که دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می ‌توانند در خصوص تهیه و تنظیم شکواییه، با پرداخت هزینه‌ های مربوطه ، کمک کنند .

نحوه رسیدگی به جرم  تهمت زدن توسط همسر

قبل از هر چیز باید گفت جرم تهمت و افترا توسط همسر از جرایم قابل گذشت بوده و به محض گذشت شاکی، رسیدگی به آن متوقف خواهد شد. اما در غیر اینصورت پس از این که شاکی شکایت خود را در دفاتر خدمات قضایی ثبت نمود شکایت وی به دادسرا ارجاع داده خواهد شد و مقامات دادسرا ، از جمله دادیار یا بازپرس ، تحقیقات و رسیدگی مقدماتی لازم در خصوص جرم افترا یا قذف را انجام داده و در صورت کافی بودن مدارک و ادله ، پرونده را برای صدور رای ، به دادگاه کیفری ارسال می نمایند. اما اگر مدارک و شواهد ارائه شده ناقص و غیر کافی باشد دادسرا، قرار منع تعقیب صادر می کند که البته این قرار، قابل اعتراض در دادگاه می ‌باشد.

سخن آخر

یکی از اعمالی که طبق قانون، جرم تلقی شده و برای آن مجازات در نظر گرفته می ‌شود تهمت و افترا است. در برخی موارد این جرم می‌ تواند از طرف همسر اتفاق بیوفتد که آسیب ‌های جبران ناپذیری را به زندگی زناشویی خواهد شد. 

جرم تهمت به همسر می ‌تواند در دو دسته افترا و قذف اتفاق بیوفتد اما در صورتی که فرد تهمت زننده نتواند ادعای خود را در دادگاه اثبات کند طبق قانون مجازات اسلامی مجازات خواهد شد. همچنین باید گفت برای شکایت از جرم تهمت و افترا توسط همسر باید همانند جرایم دیگر به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و شکایت خود را ثبت نمود.

آیا میدانید در هر ساعت از شبانه روز میتوانید سوال حقوقی خود را از وکلای مجرب بپرسید؟

این مقاله را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.