جعل مهر

جعل مهر

جعل مهر یکی از جرایم حدی در حقوق است که به معنای تقلید غیرمجاز از مهر یا نشان رسمی یک شخص یا نهاد حاکمیتی است.

این عمل غیرقانونی به طور گسترده در حوزه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند عواقب جدی برای افراد و سازمان‌ها به دنبال داشته باشد.

جعل مهر می‌تواند باعث فریب و گمراه کردن افراد شود و به تخلفات مالی و حقوقی منجر گردد.

 

در بسیاری از حقوق، جعل مهر با تعیین مجازات‌های سنگین همراه است؛ این مجازات‌ها ممکن است شامل جریمه‌های مالی، حبس، یا هر دو باشند.

علاوه بر این، افراد یا سازمان‌ هایی که در این جرم متهم شوند، ممکن است از لحاظ حقوقی نیز مسئولیت پذیرفته و به تعویق افتاده در اداره امور خود مواجه شوند.

 

در نهایت، جعل مهر نه تنها به آسیب رساندن به افراد یا نهادها منجر می‌شود، بلکه به زیرساخت حقوقی جامعه نیز آسیب می‌زند بنابراین، پیشگیری از این جرم از طریق تدابیر امنیتی، آموزش قوانین و ترویج اصول اخلاقی، ضروری است تا امکان اجتناب از پیامدهای منفی آن ممکن گردد.

 

در ادامه ما قصد داریم جعل مهر را به طور دقیق و با جزئیات بیشتری بررسی نماییم.

 

جعل مهر به چه معناست؟

 

جعل مهر، به معنای ساختن مهری با مشخصات و محتوای مشابه مهری که متعلق به شخص یا سازمان دیگری است؛ یا استفاده از مهری که به طور غیرقانونی یا بدون اجازه صاحب آن ساخته شده است و این کار می‌تواند به منظور تقلب و سوء استفاده از اعتبار مهر انجام شود.

 

همانطور که قبل تر گفتیم جعل مهر در قانون مجازات اسلامی ایران جرم محسوب می‌شود و مجازات آن بسته به اینکه مهر جعلی متعلق به شخص حقیقی یا حقوقی باشد، متفاوت است.

 

مطابق ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی جرم جعل عبارت است از اینکه فردی به منظور تقلب و بدون اجازه صاحب آن نسبت به ساختن نوشته یا مهر یا سند یا تراشیدن یا خراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا نابود کردن یا اثبات یا سیاه کردن یا الصاق یک نوشته به نوشته دیگر بدون اجازه صاحب آن اقدام کند.

 

انواع جرم جعل به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از : جعل مادی و جعل معنوی

 

●   جعل مهر مادی، به معنای ساختن مهری شبیه مهری که به طور قانونی برای یک سازمان، نهاد یا شخص ساخته شده است.

در جعل مهر مادی، جاعل با استفاده از دانش و مهارت خود، سعی می کند مهری بسازد که از نظر ظاهری شباهت زیادی به مهر اصلی داشته باشد.

این نوع جعل، معمولا با استفاده از ابزار و تجهیزاتی مانند دستگاه های حکاکی، چاپگرهای سه بعدی و نرم افزارهای گرافیکی انجام می شود.

این شباهت باید در حدی باشد که افراد عادی نتوانند تفاوت بین مهر اصلی و مهر مجعول را تشخیص دهند.

 

●   جعل مهر معنوی، عبارتی است که در سال‌های اخیر در ایران مطرح شده است و در این نوع جعل از مهری مجاز به صورت غیرقانونی استفاده می‌شود.

و همچنین در آن، محتوای یک مدرک یا سند، بدون تغییر در ظاهر آن، تغییر داده می‌شود و به عبارت دیگر مهر و اسناد اصلی دستکاری می‌شوند.

 

به طور خلاصه در جعل مادی علاوه براینکه محتوا و مضمون خلاف حقیقت است ، ساختن یا تغییر دادن سند را هم جاعل انجام می دهد.

ولیکن در جعل معنوی تنها محتوای سند جعل می شود نه شکل آن مثلا تغییر در حروف ، کلمات یا اعداد سند صورت می‌گیرد.

 

تفاوت جعل در اسناد رسمی و غیررسمی:

 

به طور کلی می‌توان گفت که جعل اسناد عادی و رسمی هر دو جرم‌هایی هستند که آثار زیانباری بر جامعه دارند.

با این حال، جعل سند رسمی از نظر قانونی و اجتماعی جرم شدیدتری محسوب می‌شود و مجازات سنگین‌تری نیز برای آن در نظر گرفته شده است.

 

●   جعل اسناد عادی: اگر  جعل در اسناد عادی یعنی اسنادی که خارج از دفاتر اسناد رسمی و توسط افراد عادی تنظیم می‌شود، صورت بگیرد مجازات جاعل حبس از شش ماه تا دو سال خواهد بود و برای وی جزای نقدی از سه تا دوازده میلیون ریال در نظر گرفته خواهد شد.

 

●   جعل در اسناد رسمی: اسناد رسمی اسنادی هستند که توسط مقامات رسمی در چارچوب وظایف قانونی خود تنظیم می‌شود و این سند معمولاً دارای مهر و امضای مقام رسمی است.

اگر جعل در اسناد رسمی صورت گیرد، جاعل باید علاوه بر جبران خسارتی که از جعل وی ناشی گردیده است به حبس از شش ماه تا سه سال و سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی و یا هر محکوم می شود.

شایان ذکر است که اگر جعل توسط کارمندان دولت یا مامورین دولتی صورت بگیرد مجازات شدید تری در انتظار آن‌ها خواهد بود و برای همیشه از خدمات دولتی انفصال می گردند.

 

نکته قابل توجه این است که جرم جعل از زمره جرایم غیرقابل گذشت محسوب می شود و رضایت بعدی شاکی خصوصی، مرتکب را از تعقیب کیفری و مجازات معاف نمی کند.

علاوه بر این مجازات جرم جعل قابل تعلیق نیست و متهم ناگزیر به تحمل حبس تعیین شده و پرداخت جزای نقدی خواهد بود.

 

چنانچه مهر پزشکی ربوده شود چه باید کرد؟

 

جعل مهر پزشک یکی از جرایم رایج در حوزه پزشکی است که می‌تواند پیامدهای جدی برای مرتکب داشته باشد.

جعل مهر پزشک به معنای ساختن مهری شبیه به مهر یک پزشک، یا استفاده از مهری که متعلق به پزشک دیگری است، برای صدور نسخه دارویی یا سایر اسناد پزشکی است.

این عمل جرمی کیفری است که در قانون مجازات اسلامی ایران پیش بینی، و برای آن مجازات سنگینی در نظر گرفته شده است.

لازم ب ذکر است که اگر پزشک مرتکب جرم پزشکی جعل مهر پزشک بشود، مجازات ایشان از تذکر کتبی با درج در پرونده تا محرومیت دائم پزشک متخلف خواهد بود.

 

اگر مهر پزشک شما مفقود یا ربوده شده است، باید فوراً مراتب را به سازمان نظام پزشکی اطلاع دهید.

سازمان نظام پزشکی مهر جدیدی برای شما صادر خواهد کرد و مهر قدیمی را باطل می‌کند.

 

لذا در صورتی که متوجه شده‌اید که کسی از مهر پزشک شما بدون اجازه استفاده کرده است، باید بلافاصله از طریق مراجع قانونی شکایت کنید.

 

پیشگیری از جعل یکی از مهمترین اقداماتی است که می توان برای جلوگیری از سوء استفاده از مهرها و ایجاد امنیت در جامعه انجام داد.

برای پیشگیری از چنین امری، لازم است که مهرها به طور صحیح نگهداری شوند و از دسترس افراد غیرمجاز دور نگه داشته شوند.

 

تشخیص جعل مهر کار ساده‌ای نیست و نیاز به تجربه و مهارت دارد. با این حال، برخی از راه‌ها وجود دارند که می‌توانند در تشخیص جعل مهر کمک کنند.

 

در صورتی که مشکوک به جعل مهر هستید، می توانید از روش های غیرتخصصی ( مقایسه ظاهر ، کیفیت ، حروف و اعداد مهر ) برای بررسی آن استفاده کنید.

اگر با این روش ها نتوانستید به نتیجه قطعی برسید، می توانید با کمک کارشناسان از روش های تخصصی (تحلیل میکروسکوپی، شیمیایی ، آماری و ...) استفاده کنید.

 

بنابراین چنانچه شما با جعل مهر درگیر هستید، مهم است که در اسرع وقت از یک وکیل کمک بگیرید.

یک وکیل می تواند به شما کمک کند تا از حقوق خود دفاع کنید و بهترین نتیجه ممکن را برای پرونده خود به دست آورید.

ما در همین راستا در وکیلوند کنار شماییم. می‌توانید درخواست مشاوره حقوقی تلفنی خود را ثبت کنید و از بهترین وکلا کمک بگیرید تا از این بابت آسوده خاطر شوید.